Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

Penggunaan Alkohol Semasa Solat

Ramai yang ragu-ragu pasal alkohol ni. Ustaz-ustazah masa sekolah-sekolah dulu pun pernah pesan jugak perfume atau make up yang mengandungi alkohol tak boleh dibawa solat. Ma dengan abah pun pesan camtu jugak. Hmn... memang laa... Bende-bende macam ni la yang banyak menimbulkan keraguan kita dalam beribadah sebenarnya, kan? Padehal tanpa kita sedari sebenarnya semua tu hal yang remeh dan ringan je. Tapi disebabkan ragu-ragu, kita merasakannya terlalu berat dan susah. Including me jugak la tu. Dan percaya tak, disebabkan tak tahu dan ragu-ragu, ramai je yang tinggalkan kewajipan solat tu sebab malas nak cuci make-up atau tukar pakaian yang dah terkena alkohol?
Orait. Tadi masa duk google-google, secara tak sengaja terklik la ke e-fatwa.gov... lepas tu terjumpalah pasal penggunaan alkohol ni....
Tarikh Keputusan: 1 Jan, 1970 Keputusan: 
Menurut maklumat yang di terima alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai kumpulan hidroksi (-OH), dan dik…

Kalau Memang Jodoh | Cerpen Jadi Mini Novel

Assalamu'alaikum and greeting to all...
Hye! Ada pengumuman, dan ini penting. Penting bagi semua peminat dan pembaca setia KALAU MEMANG JODOH.
Kalau sebelum ni cerita tu adalah dalam kategori cerpen, now nak umumkan yang saya secara tak sengaja telah ubah kategori tu jadi mini novel. Hahak! Mahu tak kena ubah. Cerita tu dah jadi panjang dan meleret-leret dah kut.... see? Saya memang tak reti tulis cerpen kan? Betul la... memang kena berguru la saya ni. Haishh...
Bila melihat di Ms. Word pagenya dah jadi macam ni:


Hehehe... So makanya, kita kena panggil dia novel dah, kan?
Cadangnya nak bukukan cerita ni jadi mini novel dan cuba terbit sendiri. Kalau dengan status mini novel, so tempoh penggarapannya takdelah lama sangat, kan? Taktau lagi la tu jadi tak. Lagipun sekarang dah nak start sibuk balik dah. Kalau tak jadi, saya mungkin habiskan publish di blog je. Tapi kalau jadi, maka jadilah. Hahaha. Tapi ada yang nak beli ke?

Takpe, kita buat research elok-elok... lepas tu try dulu eh? …

Scandal | Teaser 5

BUNYI SELAK tombol pintu dibuka dari luar membuatkan dia agak sedikit tersentak dan berpaling ke arah pintu utama. Dan seketika kemudian bunyi ketukkan pula kedengaran apabila tombol pintu itu dipulas dari luar namun tak berjaya dibuka.