Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Penggunaan Alkohol Semasa Solat

Ramai yang ragu-ragu pasal alkohol ni. Ustaz-ustazah masa sekolah-sekolah dulu pun pernah pesan jugak perfume atau make up yang mengandungi alkohol tak boleh dibawa solat. Ma dengan abah pun pesan camtu jugak. Hmn... memang laa... Bende-bende macam ni la yang banyak menimbulkan keraguan kita dalam beribadah sebenarnya, kan? Padehal tanpa kita sedari sebenarnya semua tu hal yang remeh dan ringan je. Tapi disebabkan ragu-ragu, kita merasakannya terlalu berat dan susah. Including me jugak la tu. Dan percaya tak, disebabkan tak tahu dan ragu-ragu, ramai je yang tinggalkan kewajipan solat tu sebab malas nak cuci make-up atau tukar pakaian yang dah terkena alkohol?
Orait. Tadi masa duk google-google, secara tak sengaja terklik la ke e-fatwa.gov... lepas tu terjumpalah pasal penggunaan alkohol ni....
Tarikh Keputusan: 1 Jan, 1970 Keputusan: 
Menurut maklumat yang di terima alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai kumpulan hidroksi (-OH), dan dik…

Kalau Memang Jodoh | Cerpen Jadi Mini Novel

Assalamu'alaikum and greeting to all...
Hye! Ada pengumuman, dan ini penting. Penting bagi semua peminat dan pembaca setia KALAU MEMANG JODOH.
Kalau sebelum ni cerita tu adalah dalam kategori cerpen, now nak umumkan yang saya secara tak sengaja telah ubah kategori tu jadi mini novel. Hahak! Mahu tak kena ubah. Cerita tu dah jadi panjang dan meleret-leret dah kut.... see? Saya memang tak reti tulis cerpen kan? Betul la... memang kena berguru la saya ni. Haishh...
Bila melihat di Ms. Word pagenya dah jadi macam ni:


Hehehe... So makanya, kita kena panggil dia novel dah, kan?
Cadangnya nak bukukan cerita ni jadi mini novel dan cuba terbit sendiri. Kalau dengan status mini novel, so tempoh penggarapannya takdelah lama sangat, kan? Taktau lagi la tu jadi tak. Lagipun sekarang dah nak start sibuk balik dah. Kalau tak jadi, saya mungkin habiskan publish di blog je. Tapi kalau jadi, maka jadilah. Hahaha. Tapi ada yang nak beli ke?

Takpe, kita buat research elok-elok... lepas tu try dulu eh? …

Scandal | Teaser 5

BUNYI SELAK tombol pintu dibuka dari luar membuatkan dia agak sedikit tersentak dan berpaling ke arah pintu utama. Dan seketika kemudian bunyi ketukkan pula kedengaran apabila tombol pintu itu dipulas dari luar namun tak berjaya dibuka.

Stupid Giler Orang Yang Mengumpat!

Kalau bercakap dengan sudahnya hanya mengutuk-mengata-mengumpat orang, baik jangan bukak mulutlah! Kalau tak faham, tanya! Kalau tak nak faham, duduk situ diam-diam dan jangan sibuk hal orang! Dan kalau nak faham, kena bukak hati tu sekali untuk terima kebenaran. Kalau tak nak bukak hati, jangan sibuk nak ambil tahu hal orang!

Kalau Memang Jodoh | Part 4

RUPA-RUPANYA, kejadian hilang telefon bimbit masa kat Pizza Hut hari tu ada 'cerita' lain lagi disebaliknya.

Mahu Lagi Tak?

Assalamu'alaikum...
Ehem! Ehem!

Kalau Memang Jodoh | Part 3

"CIK."

Pengumuman Penting!!!

Assalamu'alaikum. Pengumuman penting ni. Nak bagitau, lepas ni kita takkan aktif lagi dengan acc. facebook yang ni;

Kalau Memang Jodoh | Part 2

AKU TAK SELESA. Sungguh.Betul-betul rasa tak selesa. Perasaanku jadi tak keruan. Tak menentu. Ini semua gara-gara lelaki yang duduk setentang denganku di meja makan hujung sana tu.

Sila Rasa Segan Sikit Laa...

Guna barang orang, lepas tu bagi orang lain pulak pinjam barang orang yang kita pun 'tumpang' nama je tu, tak rasa segan malu ke? Dahlah gaya bagitau tu tak macam mintak izin pun. Gaya hebat buat keputusan sendiri je. Who are you la nak buat keputusan atas hak orang ha? Huh! Jangan kopiah je atas kepala 24 jam tapi dalam hati takde timbang rasa. Orang dah baik kat kita, janganlah pulak kita pijak kepala orang. Sila rasa segan dan bertimbang rasa sikit la...

Haish! Manusia. Kalau dikata tak sedar diuntung karang rasa marah, kecik hati, tersinggung, merajuk kemain. Tapi kalau bila orang tak kata, tak pulak retinya dan menyedar diri! Payah... Payah...

Kelicikan Iblis | Promotion Time

Kalau Memang Jodoh | Part 1

P/s 1:Assalamu'alaikum... Hai! Hari ni kita nak berkongsi lagi sedikit karya penulisan kita. Awak, awak, and awak semua nak baca tak? Yang tanak tu, takpelah. Skip je pergi blog lain. Yang nak baca tu, stay here untuk baca part ke part cerpen yang seumur hidup nilah pertama kali kita tulis cerpen yang bukan cerpen masa zaman-zaman sekolah tulis dalam buku latihan dulu tu. Heh. Kita macam tak percaya je kita boleh tulis cerpen wei. Seriously, ni kali pertama. Dan sungguh, memang rasa macam tak reti je. Sebab... y'know, saya kalau bila menulis mesti meleret-leret, kan? Untuk novel, takpe la. Tapi kalau untuk cerpen, tak sesuai kan? So... sorry awal-awal la pasal perkara meleret-leret tu. Entah, dah cuba, tapi tak reti la nak ringkaskan. Banyak lagi kena belajar ni... Nanti la adjust balik. Pape pun, still,  ini adalah percubaan pertama k? Don't blame me teruk sangat la kalo boleh ek...? Hahak! Dan lagi... sorry dulu tau. Kita bagi part by part je dulu kat sini sebab... seben…