Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Mereka Memang Tahu!

Allah... Allah... Allah... Astaghfirullahal'adzim... pegang dada kejap terbaca komen sorang facebooker ni kat post Alvin Tan yang kutuk-kutuk pasal muslimah yang berhijab tengah-tengah musim panas gini tadi. Tahu dah Alvin tu saja je nk buat hot. Saya bukan nak layan pun kata-kata Alvin tu. Tak tersinggung langsung! Sebab dah tau si Alvin tu siapa. Cuma, tadi nak tengok feedback orang ramai tentang post Alvin tu je. Tapi memang semua kutuk Alvin pun.

Dan tujuan saya aim bende ni (komen facebooker tu) bukan nak bukak topik pasal dia pulak, tak. Sebab nasihat dia kat komen tu baik sebenarnga. Cuma pengakuan dia tu yang menyentap perasaan saya sangat-sangat!

Why?

See... Dia kata, 'Aq sbg org kafir laqnatullah pown reti'. Mean, dia tahu dan sedar sangat-sangat akan kekafirannya? Mean, dia tahu sangat-sangat agama yang dipilih itu salah? Mean, dia sedar dan tahu sangat-sangat siapa itu ALLAH???

Allah... I is rasa nak nangis je baca komen dia tadi. Nak nangis sebab apa yang dia…

Baru Sedar Diri Peminat Jam

Actually saya baru sedar yang saya sebenarnya adalah seorang peminat jam tangan. Hahaha. Dulu arwah ayah pun memang peminat jam tangan jugak. Dan kini, menurun pulak pada anaknya yang ni. Hehehe.
Sebab gemar sangat dengan jam la yang mendorong minat saya untuk jual jam MEM. InsyaALLAH, kalau ada rezeki, suatu hari nanti saya nak jadi pereka dan penjual jam tangan jenama sendiri pulak. Hehe. Aamiin...
Tapi sungguhpun bermacam-macam jenis jam yang saya dah temui, tapi satu-satunya jam tangan yang saya paling suka, paling tetap menjadi pujaan hati saya dan paling menepati citarasa saya sehingga kini, hanyalah jam tangan Casio (seperti gambar di atas) yang satu ni je.
Okay. Cuba teka dulu berapa harganya?
Hahaha. Saya tak ingat saya beli jam ni tahun bila. Tapi masa tu tengah offer. Harganya dalam RM70 - RM95 dari harga asal seratus lebih-lebih gitu la masa tu kalau tak silap. Tak berapa nak ingat dah harganya. Tapi memang tak mahal pun. Murah je. Dan masa tu ada 1 ni je pun kat kedai tu…

Kata Orang? Peduli Hape!

Throwback. Teringat balik 'perbualan' yang hari tu.

Ma kata kat seseorang, "baru mok wan tahu, rupa-rupanya ada jugok orang duk bercakap hal keluarga mok wan."
Saya yang terdengar, gelak sinis dalam hati. Lalu kemudian dalam hati berbicara membebel sendirian...
Well, fitrah tu. Mulut manusia kita mana boleh tutup. Sebaik apa pun kita rasa kita dah berusaha untuk jadi, ingat semua orang nak anggap kita baik ke? Alahai... orang anggap kita baik ke, buruk ke, kita peduli kenapa?
Sekalipun orang memandang hina kepada kita, waktu kita lapar, merekakah yang menyuapkan kita makanan? Tentu tidak bukan? Jatuh-bangun-sakit-lelah-menangis-berteriak selama ni pun kita bergagah dengan kaki dan khudrat sendiri, kan? Jadi kenapa peduli sangat dengan APA KATA ORANG?
Sedangkan ALLAH tak menghina kita pun.
Orang bagi kata-kata buruk, tapi tetap melimpah je rahmat ALLAH pada kita selama ni. Dapat makan sedap-sedap. Dapat tidur lena. Dapat senyum-ketawa terus ikhlas dari hati. Dapat be…