Skip to main content

Mereka Memang Tahu!


Allah... Allah... Allah... Astaghfirullahal'adzim... pegang dada kejap terbaca komen sorang facebooker ni kat post Alvin Tan yang kutuk-kutuk pasal muslimah yang berhijab tengah-tengah musim panas gini tadi. Tahu dah Alvin tu saja je nk buat hot. Saya bukan nak layan pun kata-kata Alvin tu. Tak tersinggung langsung! Sebab dah tau si Alvin tu siapa. Cuma, tadi nak tengok feedback orang ramai tentang post Alvin tu je. Tapi memang semua kutuk Alvin pun.

Dan tujuan saya aim bende ni (komen facebooker tu) bukan nak bukak topik pasal dia pulak, tak. Sebab nasihat dia kat komen tu baik sebenarnga. Cuma pengakuan dia tu yang menyentap perasaan saya sangat-sangat!

Why?

See... Dia kata, 'Aq sbg org kafir laqnatullah pown reti'. Mean, dia tahu dan sedar sangat-sangat akan kekafirannya? Mean, dia tahu sangat-sangat agama yang dipilih itu salah? Mean, dia sedar dan tahu sangat-sangat siapa itu ALLAH???

Allah... I is rasa nak nangis je baca komen dia tadi. Nak nangis sebab apa yang dia cakap tu relate sangat-sangat dengan apa yang diceritakan dalam Quran. Terus I is rasa macam kiamat tu dah ada pada hari esok, dan Syurga & Neraka tu dah terbayang dalam kepala. Dekatnya!


Dan waktu terbaca komen tu jugak, terus teringat balik ayat-ayat dalam Surah Al-Baqarah. Dan ingat sangat pada ayat 93 (seperti gambar di atas). Mereka (kafir) ada kata, "Kami mendengarkan tetapi kami tidak menaati".

Ya ALLAH... Sesungguhnya benarlah apa yg dikatakan Al-Quran. Sesungguhnya benar sangat apa yang dipesankan ALLAH. Mereka tahu! Mereka tahu amat mereka memilih jalan yang salah, namun mereka tetap juga dengannya. Dalam surah Al-Baqarah banyak ceritakan tentang keangkuhan dan kesombongan mereka. Mereka tahu Allah itu Tuhan yang wajib disembah, namun enggan kerana dengki, kerana sombong, kerana angkuh dan ego. Astagfirullahal'adzim... Astagfirullahal'adzim...

Nampak tak? Hanya dengan dengki, sombong dan angkuh, seseorang itu boleh menjadi kafir dan menempa neraka jahanam selama-lamanya! Dan sedar tak? Yang bende-bende tu semua sangat selalu berpergi-kemari dalam lubuk hati kita.

Ya Allah... insaf! Insaf! Insaf! (T_T)

Perbaiki diri kita. Perkuatkan iman kita. Perkukuhkan benteng pertahanan kita. Moga ALLAH jaga dan lindungi hati kita agar jauh dari segala sifat-sifat kufur itu. Aamiin...


Comments

  1. semoga kita dijaukan dgn orang2 yang mcm tu
    dan diri kita sndri pon

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Scandal | Prolog

NOTE: This is my new another hikayat(s). So... 'Scandal' is the sementara punya tajuk untuk cerita ni. Sebab buat masa ni tak dapat fikirkan lagi apa tajuk yang sesuai untuk cerita ni. So... buat sementara ni kita call this as 'Scandal' jelah dulu ey? Well... lagipun memang ada kena-mengena dengan perkataan tu pun. Tapi get to know kemudian la... Sekarang jom baca prolog ni dulu. Enjoy your reading! ^_^

Al-Quran Mumayyaz Membantu Mengaji Dengan Lancar

"Kenapa kita baca Quran kalau kita tak faham?"
"Dah kenapa kau tengok drama Korea?"
"Lain. Ada subtitle."
"Quran ada terjemahan, kan?"

Betul. Sekarang ni dah ada macam-macam jenis mushaf yang sangat membantu dan memudahkan kita untuk membaca Al-Quran. Macam-macam pilihan ada. Dan antara yang terbaik di masa kini, salah-satunya adalah Al-Quran mushaf Almumayyaz.
Sebab apa saya katakan mushaf Almumayyaz ni antara yang terbaik?
Oh, tahukah anda? Mushaf Almumayyaz adalah Al-Quran bertafsir yang dilengkapi dengan transliterasi rumi perkata (iaitu perkataan rumi di bawah perkataan Arab bagi memudahkan sebutan). Dan ayat-ayat di dalam Al-Quran Almumayyaz turut dikelaskan dengan 5 warna berbeza pada tiap-tiap tanda tajwid bagi memudahkan dan melancarkan proses pembacaan. Ini sekaligus membuatkan kita mudah untuk mengenal tajwid dan membaca tiap-tiap baris ayat suci Al-Quran dengan lebih tepat.
Dannn... tahukah juga? Selain itu, Al-Quran Almumayyaz ini turu…

Jam Tangan Tawaf Yang Super Awesome!

Assalamu'alaikum. Hai! Berita baik untuk korang yang teringin nak cuba pakai jam tangan tawaf. Ataupun kepada peminat-peminat jam tangan tawaf yang teringin nak tukar pakai model lain pulak, sekarang ni dah ada jam tangan tawaf jenama MEM.

Sebelum tu… Apa itu jam tawaf ye?

Jam tawaf ni adalah jam yang pergerakkan jarumnya mengikut pusingan tawaf. Ataupun ada orang panggil anti-clockwise. Ataupun lebih mudah orang panggil jam pusing ke kanan.Naaa... gitu!

Dan kini MEM ada menyediakan jam tangan tawaf untuk lelaki dan perempuan tahu. Tapi kalau rasa nak sedondon dengan pasangan, yang couple set pun ada. Tapi jangan lupa, kena tahu jugak yang MEM pun ada sediakan jam dinding yang semuanya super-duper comel, cantik, menarik, tertarik lagi kau memang dabom! *Eheh! Terover la pulak… -.-'*

MEM BRAUNE

So macam gambar yang kat atas tu, tu adalah jam tangan tawaf dari MEM yang direka khas untuk kaum lelaki. Tak ke nampak macho lagi segak bergaya lengan mamat model yang peragakan jam d…