14 April 2014

Rajin Atau Keinginan Diri Yang Melampau?



Rajin dengan keinginan yang melampau tu ada bezanya. Bukan semua orang rajin kerana tuntutan hidup. Tanpa sedar, ramai orang yang rajin tu kebanyakkannya rajin kerana tuntutan nafsu semata-mata. Apa anda fikir tentang hidup sebenarnya? Buat segalanya, apa sahaja, demi kepuasan hidup? Oh, so not me. And I'm not in. Destinasi dan fokus hidup saya, lain. Kita berbeza. Saya tak kisah pun kalau seluruh dunia berbeza dengan saya asal selagi saya tahu point saya, dan saya tahu apa yang saya buat tu betul untuk diri saya. Dan kalau saya pernah terasa kisah dengan segala pandangan orang pun, saya akan tetap cuba untuk tak kisahkan. Sebab yang saya lalui dan hadapi ini, adalah landasan saya. Kepunyaan saya. Pilihan saya. Dan bukannya anda. Jadi, jika anda tak menyukai apa yang saya lakukan sedang apa yang saya lakukan walaupun tidak kelihatan benar di mata anda namun tidak pula kelihatan salah di mata hakikat apalagi di mata Sang Pencipta, maka kenapa mesti saya peduli? Kalau anda yakin apa yang anda buat itu baik untuk diri anda, maka fokus saja dengan tujuan anda. Dan tolong jangan ganggu laluan saya.

P/s: Dah habis membaca? Okey, I've something to show to you. Just klik HERE or HERE or HERE. Or you can klik and open all of that links one by one. Komawo! Jazzakallahu khairan kasira. ^_^

5 comments:

  1. selamat malam..
    jom terjah blog syira and join GIVEAWAY APRIL,berlangsung hanya SEMINGGU sahaja ! :D
    nak sewa tapak iklan di blog syira dgn harga hanya RM10? PM di fb ye.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi! Hehe... Thanks Syira, singgah sini. InsyaALLAH, ada masa nanti kita melawat blog Syira pulak ye... ^_^

      Delete
  2. dear Violet Sofia. its very true that not everyone will agree with our way or how we portray ourself. bagi saya, saya cuba menerima yang semua orang berbeza..ada yang sangat sensitf, ada yang sangat selamba ada yang macam takde perasaan. saya pulak, saya tidak tahu saya rajin atau tidak. Tapi saya puas dan seronok bila dapat menjalankan kerja dengan sebaik mungkin, walaupun kadang2 hasilnya mengecewakan...namun saya telah berusaha. terpulang bagaimana orang menilai saya, yg pasti hanya redha Allah yang saya cari dalam kerja saya, bukan kepuasan peribadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar, berpijaklah di bumi nyata. segalanya telah Allah aturkan untuk kita. secukupnya! sederhana, prinsip yang sangat ditekankan dalam Islam. namun jgn pasrah tanpa usaha..tu zalim pada diri sendiri! bukan saya mendabik dada pada kedudukan saya sekarang, alhamdulllah..kerana saya berusaha keras ketahap ini tanpa saya menjatuhkan atau memijak sesiapa. itu sy pasti. dan bila orang memandang saya seolah olah saya tidak layak di tempat saya, saya bertanya sendiri..adakah mereka layak berada di tempat itu bila sentiasa berkira dan mengungkit dalam menjalankan amanah kerja mereka? Wallahualam

      Delete
    2. Yeahhh...you are absolutely correct! Cik Hannah, itulah yang Sofia maksudkan sebenarnya. =D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::: Nota Penting! :::

Segala perkongsian saya di dalam blog ini adalah hasil penulisan saya sendiri. Copy-paste atau tiru-meniru adalah DILARANG sama sekali. Jika perkara tersebut berlaku, saya sebagai empunya blog tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang.