18 July 2015

Terapi Mengusir Dengki


Saat Nabi Adam alaihissalam diciptakan, iblis pun terkena penyakit ini yg membuatnya dilaknat oleh ALLAH. Maka seorang muslim yang hanif tentulah sedar bahwa dengki / iri hati / hasad adalah penyakit yang mesti diatasi mengingat bahaya yang ditimbulkannya teramat besar. .
Berikut beberapa cara mengatasi penyakit dengki:

1) Mengakui bahawa dengki itu merupakan penyakit berat yang mesti dihilangkan.

2) Meng-imani bahwa segalanya telah ditetapkan berdasarkan qadha & qadar-Nya kepada para hamba-Nya, tidak akan berubah & tertolak kerana ketamakan & kedengkian seseorang. Pada hakikatnya, memiliki sifat dengki bererti mengotori keimanan yg dimiliki.

3) Membiasakan memaksakan diri melakukan sifat bertentangan dari perbuatan negatif yg muncul dari sifat dengki/hasad dgn amalan bermanfaat. ALLAH ta’ala berfirman,
"Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, Maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara Dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia" (QS. Fushshilat: 34)

Jika sifat dengki mendorong kita utk menuduh / memfitnah orang yg didengki, maka paksakan lidah utk memberikan pujian kepadanya. Jika dengki membuat jadi bersikap sombong, maka paksakan bersikap tawadhu, memuliakan org yg didengki. Jika dengki membuat haus kedudukan & jawatan, maka paksakan diri bersifat zuhud. Jika dengki membuat jadi rakus harta maka paksakan utk berinfak dll.

Di awal mungkin terasa berat, namun dengan pertolongan ALLAH, semoga kita bisa terbiasa melakukannya dgn ikhlas, hingga hal itu menjadi bahagian dari karakter kita.

4) Tetap memohon kurnia-Nya. ALLAH berfirman,
“...(kerana) bagi org lelaki2 ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan, dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan mohonlah kepada ALLAH sebahagian dari kurnia-Nya. Sesungguhnya ALLAH Maha mengetahui segala sesuatu” (QS. An Nisa: 32)

5) Memohon kpd ALLAH agar berkenan mengeluarkan penyakit dengki dari hati.

6) Banyak mengingat mati. Abu Darda radhiallahu ‘anhu berkata,
“Seorang yang memperbanyak mengingat mati, nescaya akan sedikit girangnya dan sedikit pula sifat hasadnya”

Semoga dimudahkan.

Copy paste form Instagram Aeril Zafrel


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::: Nota Penting! :::

Segala perkongsian saya di dalam blog ini adalah hasil penulisan saya sendiri. Copy-paste atau tiru-meniru adalah DILARANG sama sekali. Jika perkara tersebut berlaku, saya sebagai empunya blog tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang.